22. Peter Sjölund – Genjägare

Dela avsnitt

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

2022-08-25

Om avsnittet

Genjägaren som skapat ett helt nytt yrke

I höst får vi se Peter Sjölund söka efter okända pappor i SVT och på Mittuniversitetet får han ta på sig hedersdoktorshatten i oktober.
Han är DNS-släktforskaren som fått tiotusentals personer i Sverige och Norden att DNA-testa sig för att ta reda på sitt ursprung och sin släkt. Han säger att han hittar fyra av fem okända pappor med genetisk genealogi. Han blev rikskänd när han löste dubbelmordet i Linköping, Sveriges näst största polisutredning efter Palmemordet i ett pilotprojekt och är idag en efterfrågad föreläsare och företagare.

Levererar sanningen i ny tv-serie
I november börjar SVT:s nya serie Genjägarna där Peter hjälper människor få svar om sitt ursprung och hitta familjemedlemmar med hjälp av DNA-test. Alla får inte de svar de hoppas på, men de får veta sanningen – för DNA ljuger inte. Sökandet är komplicerat och resultateten väcker starka känslor hos de berörda visar trailern för programseries som vi fått ta del av i samband med att Peter var inbjuden till SVT:s presskonferens för hösten 2022.

Med kontor på sambiblioteket och hus i Själand
Peter kommer från Gudmundrå men har sin bas och familj i Härnösand.
Han har sitt kontor på Sambiblioteket och jag träffar honom efter en vecka med ­föreläsningar, presskonferenser och många mil i bilen. Peter är också författaren till ett antal böcker med över 100 000 sålda exemplar. De tar dig från DNA-test till ditt släktträd och du lär dig använda databaserade släktforskningsarkiv som MyHeritage och Family TreeDNA.
I Härnösandzspodden.se berättar genjägaren Peter mer om hur han fångades av arkiv och DNA-tester i jakt på sanningen om vara ursprung.