Alla avsnitt

Josephine Sundqvist – Läkarmissionens generalsekreterare i Härnösandspodden

13. Josephine Sundqvist – Generalsekreterare

Global Härnösandsambassadör – entreprenör och biståndsaktör

Alltid 130 procent
Sedan 1 maj 2021 är jag nytillträdd generalsekreterare för stiftelsen Läkarmissionen.
Uppväxt som barn i Kongo. Pappa är gynekolog och mamma barnmorska och har arbetat för Läkarmissionen med uppdraget att minska barnadödligheten i Afrika. Mitt liv har varit en 38 år lång global resa fylld av olika kulturella erfarenheter och upplevelser. Alltid med minst 130 procent i insats i allt.

Ambassadör
Det var från bergen i regnskogen på gränsen mellan Tanzania och Kenya som flytten till Härnösand och egna huset på Långgatan gick. Det är Josephines bas i även i jobbet. Ofta uppkopplad och hopkopplad med många av organisationens 300 anställda i världen, så har Josephine blivit något av en global härnösands-ambassadör.

Tänker lokalt och handlar globalt
Det är möjligheten till en hållbar vardag i Härnösand och hållbara vardagar i afrikanska byar som motiverar Josephine att arbeta hårt. Hon och hennes man Johan tog med sig mottot ”Tänk globalt, handla lokalt” när de la mycket av sitt engagemang även på hemmaplan i Härnösand, För Josephine handlar det nu lika mycket om att ”Tänka lokalt och handla globalt” inom Läkarmissionen.
Poddvärd är journalisten Dag Jonzon.

12. Bengt-Olov Byström – Pensionär och visionär

Bengt-Olov Byström kom till Härnösand 1973 med huvudet fullt av idéer. Nästa år fyller han 80 år, styrelseordförande i familjeföretaget Logosol och med fokus på en ny produkt som han tror är färdigutvecklad runt 85-årsdagen. 

Hösten 2021 fick han träffa kunder igen med ett Öppet Hus på Logosol. Han fick  se Anton såga den allra största stocken – ett barnbarn som kan bli tredje generationen Byström i ledningen för företaget.

1989 hade Bengt-Olov tjänat 150 000 kronor på sin första idé som han hittat under en semesterresa till Florida, USA – en skärm som solskydd i stället för en keps. Problemet var att det bara blev en engångsprodukt, om den alls kom till användning. 

Vinsten räckte i alla fall som startkapital till Logosol – ett företag han startade 1989 och som 2021 når 200 miljoner i försäljning. En fördubbling av vinsten sedan sonen Mattias tog över som vd för två år sedan. Dottern Katarina arbetar även hon på familjeföretaget, som marknadschef.

Den andra sonen, Joakim, driver det framgångsrika företaget Absolicon, men än har han inte kommit ikapp Logosol, konstaterar pappa Bengt-Olov nöjt.

Hans resa och framgångssaga från den lilla bondbyn i Hundsjö där han blev byns första student får du ta del av i höstens andra Härnösandspodd.

Poddvärd är journalisten Dag Jonzon.

11. Hugo Wikström

Hugo Wikström, som kallas ”Hugge”, brinner för entreprenörskap, och med andra likasinnade startat upp och drivit ett flertal företag inom ett brett spektrum av branscher, bland annat IT- och finansbolag. På senare tid handlar det att göra matindustrin mer hållbar. Just nu är han aktuell med företaget BIG Akwa där han kombinerar matfisk och massabruk, något han tror är början på en miljardindustri.
Han bor tillsammans med makan Johanna, fyra barn åldrarna 12, 14, 15 och 17 år, hunden Greta, höns, ankor och fåglar uppe på Utmarks­stigen med en perfekt utsikt över platsen för ett av hans största fritidsintressen Vårdkasen och skidåkning.
I Härnösandspodden berättar han om den stundande 50-årsdagen, sin ungdom, ­ungdomsförbundet Unga Forskare samt hur han ­lyckades med att driva ett ­företag med 20 minuters arbetstid i veckan – från Thailand.

10. Lena af Geijerstam Unger

Lena af Geijerstam Unger gick 2017 in som verkställande direktör på Hemab med nyfikenhet, intresse och engagemang för det Hemab gör. Den drivkraften har hon inte förlorat. I Härnösandspodden berättar hon om hur det är att leda ett bolag med 140 anställda, hur hon behåller sitt genuina intresse, hur hon balanserar ett krävande jobb med resten av livet och hur hon drar nytta av sina studier i idéhistoria och etnologi.  Och så delar hon sina tankar om hur Härnösand kan bli bättre och mer hållbart för framtidiga generationer.

9. Jon Hillgren

MAGISK ENTREPRENÖR – Grundaren av Hernö Gin.
Vi sitter på altanen till Hillgrenfamiljens bostad med utsikt över hönshuset och det gröna landskapet. Jon Hillgren var uppe klockan fem den här morgonen, och han har nog fullt schema under dagen. Vi planerar minst en timmes intervju där han får frågor om varför det blev just Dala för Hernö Gin, vad familjen betyder, ginsuccén, hotellplaner på Kanaludden, vad som får honom att skratta och gråta och vad han tror om framtiden i Härnösand.
Kanske är det just i den här situationen vi får uppleva en av grundaren, produktutvecklaren, visionären, arbetsledaren, familjemannen och livsnjutarens nödvändiga egenskaper för att ha kunnat komma dit han är idag: Effektivitet.
På en halvtimme har Jon Hillgren berättat öppet och utförligt om bakgrunden, etableringen, satsningar, sammanhang och livet – och mycket, mycket mer. Jon Hillgren i Härnösandspodden juni 2021.

8. Calle Lundkvist

Calle Lundkvist köpte sin första bil som femtonåring. Sedan dess har mycket i hans liv handlat om bilar. Och om hus, för den delen. Under många år var han en av Härnösands största privata fastighetsägare.
Men när han sålde sitt fastighetsbolag föddes idén på att göra något stort av sitt bilintresse. Det blev Härnösands bilmuseum, som öppnade 2015.
I dag är Härnösands bilmuseum störst inte bara i Sverige utan i Skandinavien med en bra bit över 200 bilar. Verksamheten lockade säsongen 2020 16 000 besökare, men det drivs fortfarande helt ideellt av eldsjälar i Härnösand.
– Ett gubbdagis! Jag älskar att gå och skrota här, prata med gänget som är här och fixar och med besökarna, säger Calle Lundkvist och skrattar.
I Härnösandspodden berättar han om planerna för museet och framtiden, men också om raggartiden, trettiofem år med snöjour, att vara en brinnande Härnösandsambassadör och om hur han två gånger öppnat den nattstängda
Nybrogatan.
Och så blir det massor av minnen av anekdoter från en person som alltid är på språng, men som ser förmågan att alltid avsluta sina projekt som sin främsta egenskap.

7. Linda Norlander Frisk

Från Fantomen till konstindendent

När Linda Nordlander Frisk var barn var hon lite kär i Fantomen. I Härnösandspodden berättar chefen på Härnösands konsthall den röda tråden från sin barndoms idol till att bli konstvetare.
– Jag tyckte bäst om krönikorna i Fantomen, när det handlade om Fantomen historisk. Det övergick till att jag kände att jag ville bli Indiana Jones, en arkeolog och äventyrare, tills jag förstod vad en arkeolog gör i Sverige. Det är inte som att vara i Egypten och gräva i pyramiderna . Då landade mitt intresse i kultur överlag och historia. Jag tog museologi på universitetet och på en kurs i konsthistoria öppnade sig Pandoras ask och jag kröp ner där. År 2013 flyttade Linda Nordlander Frisk tillbaka till Höga Kusten från Göteborg, och de sista fyra åren har hon arbetat på Härnösands konsthall där hon ser till att Härnösandsborna får uppleva konst.I Härnösandspodden berättar hon om varför hon och hennes familj flyttade hem, om gamla bästisar från uppväxten i Nyadal, världens nästbästa lasagne och vad en konstintendent egentligen gör.

6. Peter ”Dudde” Skoglund

För Peter ”Dudde” Skoglund har mycket i livet kretsat kring fotboll. I 30 år jobbade han hos idrottsföreningen Älgarna med allt från planskötsel till att dra in pengar till klubbens verksamhet under vinterhalvåret. Numera är arbetsgivaren fotbollsklubben Älgarna-Härnösand IF, ett resultat av sammanslagningen av IF Älgarna och Härnösands FF. Och även på fritiden går mycket av hans tid till fotboll.
– Det är mitt stora intresse, det är fotboll hela tiden och jag ser allt av fotboll på TV, säger Dudde som har Stoke City som sitt favoritlag.
Varför fotboll och varför sånt engagemang i den lokala fotbollen?
– Jag tycker fotboll är roligt, och jag trivs med ungdomar. Jag får även passa på att känna mig ung själv, även om
jag tycker åldern har rasat
iväg efter fyllda 40, säger Dudde.
I Härnösandspodden berättar han mer om sitt liv med fotbollen, om klubbens 100-årsjubileum 2019, om klubbsammanslagningen
som rörde upp känslor i Härnösand och om hur det är att vara en prisbelönt eldsjäl.

5. Anna Pettersson

Hon äger och driver Videoteket. I Härnösandspoddens februariavsnitt berättar Anna Pettersson även om vad som är hennes drivkraft, varför hon och hennes sambo köpte Videoteket i en tid när filmuthyrning ersätts allt mer av streaming på nätet, hur det kommer sig att en mörkrädd person köper sig hus ute på landet 
— och varför hon har så många väskor.
Och till sist får vi även veta vad som är hennes stora hobby och hemlighet.

Danne Strandberg – Martinez

4. Danne Strandberg

Han jobbar som Trummis och kapellmästare i dansbandet Martinez och i Härnösandspoddens januariavsnitt berättar Danne Strandberg om prövningarna under pandemin men också om uppväxten i Kiruna, låten som födde den livslånga kärleken till musiken, livet på turné och om hur han hamnade i Härnösand. Och som bonus berättar han om planerna på en äventyrsgolf i centrala Härnösand.

Nr 3. Extra avsnitt/Pilot – Anna och Erik Kempe

Vi startade upp Härnösandspodden under 2020. Vår guide/tekniker Joel Nyberg spelade in ett pilotavsnitt med den kreativa Hemsöfamiljen Anna och Erik Kempe som både heltidsjobbar och driver företag vid sidan om. De jobbar inom den kraftigt växande besöksnäringen. Häng med i deras tankegångar och idéer! Nu åker vi! Reportaget i Yippie Härnösand

2. Anna-Karin Hasselborg

Hon jobbar med våldsförebyggande åtgärder i en kommun som politiskt har beslutat om en nollvision för våld i nära relationer.
I Härnösandspodden berättar hon bland annat hur hennes arbetsdagar ser ut, hur man kan få en tryggare och mer jämställd kommun och om varför hon engagerar sig i kvinnojouren. Hon tror flera kvinnor skulle ha varit döda om inte kvinnojouren fanns, och hon tycker det är tokigt att det är ideellt arbete som säkrar kvinnor och barns trygghet, och inte staten.

1. Andreas Sjölander

Han är kommunstyrelsens ordförande och högsta ansvariga politiker i Härnösand. Men Andreas Sjölander (S) söker inte stråkastarljuset. Han är en stillsam och diskret person som utöver sitt politiska arbete är mycket anonym. Yippies Karin Skarby blev nyfiken och bjöd in Andreas till en längre intervju. Vem är människan bakom slipsen? Vilka är hans drivkrafter – och varför är chiligodis en symbol för bra politik?