Alla avsnitt

45. Per Mellberg & Isabelle Niklasson – Hemab

HEMAB – Härnösands Energi och Miljöaktiebolag har funnits i 100 år. Nu är ny styrelse och ny vd, Per Mellberg, på plats med uppdraget att förvalta, utveckla och ta företaget in i framtiden. Härnösandspodden bjöd in Per tillsammans och Isabelle Niklasson som ansvarig för cirkulära affärer på Hemab för ett samtal.

Göran Lindström - Gepardmannen / Cheetah Man Sweden

44. Göran Lindström – Gepardmannen

Med sina 317 500 följare på Tik Tok är han känd som cheetah man sweden eller för tv-tittarna som Gepardmannen. Vad de inte vet är att han är född i Härnösand, bodde med sina föräldrar på övervåningen i farfar och farmors hus på Hälletorpsvägen 31, innan han blev en riktig globetrotter. Nu är han gäst i Härnösandspodden.se och vi får lyssna till anekdoter och berättelser från ett äventyrligt liv.

Görans sociala kanaler:

https://www.tiktok.com/@hoppis1947

https://www.youtube.com/@cheetamansweden

43. Fältgruppen Härnösand

Höstterminen 2024 börjar. Tillbaka till skolan efter sommarlovet. Det är en intensiv tid för Fältgruppen i Härnösand med många kvälls- och nattpass. De vill hålla ett extra öga på våra skolelever. Allt från förebyggande samtal i fjärdeklasser till förväntade fredagsfester under september för många gymnasieelever. I Härnösandspodden tar vi tempen på ungdomskulturen, drogliberalismen, frånvarande föräldrar och tecken på gängkriminell livsstil även i Härnösand.

42. Hemsö fästning – Christer Sefbom & Major S-O Eriksson

I juniavsnittet av Härnösandspodden möter du två eldsjälar som står bakom den publika framgångssagan Hemsö fästning som år efter år slår publikrekord. Lyssna till Christer Sefbom som tillsammans med hustrun Kikki Sefbom arrenderar och driver Hemsö fästning och Major Sten-Olov Eriksson, som är mannen som föreslog Försvarsmakten att öppna anläggningen för allmänheten.

41. EdmoLift – Anders Wahlqvist & Tomas Edmo

Det internationella verksamma företaget EdmoLift firar 60 år och firar stort i slutet av maj. Tomas Edmo, en av sönderna till grundaren Torbjörn Edmo, och Anders Wahlqvist, vd och delägare i företaget berättar om hur allt började och hur resan går vidare i Härnösandspodden.

40. Mathilda Lindgren – DJ och doktor i fred

I månadens avsnitt får du ett Pep Talk för Fred. Mathilda har ett visitkort som är välfyllt och visar på bredd. Pendlat mellan Stockholm, Uppsala, New York och Sollefteå, innan hon slog sig ner i Härnösand. Vad sägs om titlar som frilansande fredsforskare, föreläsare, radiofantast, sångerska, dokumentärfilmare, men allra helst velat vara DiscJockey. Nu ska även den drömmen bli till verklighet!

39. Theo Andersson – Omvärldsbevakare på DIGG

I marsavsnittet av Härnösandspodden träffar Dag Jonzon omvärldsbevakaren Theo Andersson. Theo med familj bodde på västkusten när han 2019 klickade på en länk på LinkedIn angående ett jobb på den nya myndigheten för digital förvaltning (DIGG), och nu bor han och familjen i Härnösand och stortrivs. I podden får vi höra om uppväxten på Cypern, den nya digitala världen och mycket mer.

Maria Sjöström - Härnösand - Härnösands Alpina

38. Maria Sjöström – Ordförande Härnösands Alpina

I februaris avsnitt av Härnösandspodden träffar Dag Jonzon Härnösands Alpinas ordförande Maria Sjöström. Hon berättar om klubben och dess eldsjälar, vårdkasberget, om flytten till Luleå och tillbaka samt mycket mer.

37. Anna-Maria Svedberg och Lotta Persson – Vendela Business

I januariversionen av Härnösandspodden träffar ni entreprenörerna Anna-Maria Svedberg och Lotta Persson, båda aktiva i Vendela Business. Anna Maria är ordförande i affärsnätverket Vendela Business och driver sitt eget företag Etologica inom hundars beteenden. Lotta driver företaget och garnbutiken Rara Nystan.

Björn Ola Lind, konstnär och Amanda Lind, politiker.

36. Björn Ola och Amanda Lind – Konstnär och kulturpolitiker

I decemberavsnittet av Härnösandspodden berättar Björn Ola och Amanda Lind för poddvärden Dag Jonzon hur ett bastybygge blev vägen till kärleken. Vi också får höra om familjepusslet, Norrland och om hur de hittat hem igen efter 18 år.

35. Sara, Daniel och Maria – Lärare och rektor

I detta avsnitt möter Dag Jonzon tre personer från skolväsendet i Härnösand. En rektor och två lärare. På Härnösands Gymnasium och i kommunens nio grundskolor går flera tusen barn och ungdomar i skolan varje dag. Det är en skolvärld som förändras lika snabbt som samhället förändras.

34. Cecilia och Elsa –Härnösands ungdomsråd

Cecilia Samuelsson och Elsa Flinkfeldt är sexton år och går första året på gymnasiet. De kände inte varandra när de startade Härnösands Ungdomsråd i våras, men samarbetet blev en fullträff och de älskar att jobba tillsammans. Nu finns det cirka 260 medlemmar som arbetar för att ungdomar i Härnösands kommun ska ha chansen att påverka och tycka till om sin egen vardag på ett organiserat sätt på samma sätt som vuxna kan.

33. Janne Lindberg – Kilowattjägare

Aldrig tidigare har energilösningar och energiarbete varit så ”hett” och omdebatterat som nu. Lyssna till vad kilowattjägaren eller energicontroller Janne Lindberg på Region Västernorrland har att säga i oktoberversionen av Härnösandspodden.

32. Lars T och Mädi Johansson – Kulturpotäten och pedagogen

Nu har skånskan och makan Elizabeth gått om maken Lars T Johansson som mest välkänd i familjen på Härnösands gator och torg. Hör dom berätta om uppväxt, historia, framtid och barnbarn.

31. Monika Lindberg – Arbetarkommunens ordförande

Monika Lindberg är socialdemokraternas nya starka kvinna i Härnösand. Efter en maktkamp i partiet har Monika blivit omvald för ytterligare två år som arbetarkommunens ordförande. Hon har också tagit över ordförandeposten i Härnösandshus och Härnösands kommunfastigheter och är kommunfullmäktigeledamot.

30. Knapp Britta Thyr – Kommunalråd

I detta avsnitt får vi lyssna på ett samtal mellan Knapp Britta Thyr och Härnösandspoddens Dag Jonzon. Vi får veta vart namnet Knapp kommer ifrån, om uppväxten och återkomsten till Härnösand samt diskussioner och tankar kring lokalpolitiken, Härnösand och miljön.

Marcus Claesson, VD på Technichus i Härnösand

29. Marcus Claesson – VD Technichus

Hör Dag Jonzon samtala med den idrottsintresserade läraren i matematik som blev rektor vid 25 års ålder och senare blev VD för Technichus.

28. Jessica Häggqvist – världsmästare i draghund

I detta avsnitt får du möta Jessica Häggqvist, världsmästare och surdegsbagare. Det var en motsträvig Jessica som blev världsbäst inom draghundssporten. Hon har alltid gillat hundar och tränade ibland skidåkning med med några av medlemmarna i Härnösands Draghundsklubb runt 2016/2017. Idag är hon klubbens i särklass framgångsrikaste förare någonsin.

Jenny Samuelsson – Museichef på Västernorrlands museum

27. Jenny Samuelsson – Museichef

I detta avsnitt får du möta Jenny Samuelsson, museichef på Västernorrlands museum med bakgrund som gitarrist i ett punkband och med drömmar om att måla, skriva och spela musik. Hennes stora uppgift idag är att göra Murberget till ett museum för hela Västernorrland, utveckla verksamheten med dagens metoder och locka nya besökare.

Podd - Joakim Byström, Absolicon

26. Joakim Byström – Absolicon

I detta avsnitt möter vi Joakim Byström på Absolicon som vill vara en del av lösningen på klimatfrågan. Joakim har ett spännande år framför sig efter en 20 år lång resa med sina koncentrerade solfångare som han och företaget utvecklat i Härnösand.

Lars Liledahl, Härnösand

25. Lars Liljedahl – Kommundirektör

MED OS-DRÖMMAR I SIKTE
Han tänkte bli idrottslärare. Men drömde också om OS-medaljer som längdskidåkare. För att det inte bara skulle bli idrott valde han att utbilda sig till mellanstadielärare i Umeå och sedan blev det lärarjobb i Pajala. Tävlandet fortsatte också i många år till och på drygt fem timmar avverkade han ett av sina Vasalopp och kom i mål på en 39-plats – inte så långt efter vinnaren Janne Ottosson. Idag kan han som ideell tränare föra sina OS-drömmar vidare till en grupp 11-13-åringar i Bondsjöhöjdens IK och ge tillbaka något av vad han själv upplevt. För skidåkning är fortfarande hans passion. Vårdkasens 4,5 kilometerspår är favoritspåret för Lars, som redan hunnit snurra många varv på Bondsjöhöjdens 1,2 kilometersspår, vinterns första möjlighet till skidåkning i Härnösand.

DEN EGNA UTVECKLINGSRESAN
Det har alltid varit i den offentliga verksamheten som Lars hittat jobb och trivts med välfärdens grundvärderingar. Det blev elva år som mellanstadielärare. Efter att bland annat undervisat barn till laestadianska föräldrar i Saatajärvi – en byskola utanför Pajala och lärt mycket nytt, så blev det jobb som rektor och skolchef i Orsa. Så en ny flytt till Bräcke som förvaltningschef och så vård- och omsorgschef i Östersund. När sen möjligheten kom att bli kommunchef i Härnösands kommun, så valde Lars Härnösand och Härnösand Lars 2019. Att få ansvar för hela den kommunala verksamheten och kunna påverka helheten i ett samspel med medborgare, medarbetare och politiken är ett drömjobb för Lars.

FYRA HUNDRA OLIKA JOBB I HÄRNÖSANDS KOMMUN
Kommundirektören har ansvar för 2000 anställda i Härnösands kommun och nyckelorden för hans ledarskap är Stolta Härnösandsbor och Stolta Medarbetare med en hållbar framtid i sikte. Ett sätt att göra fler medborgare stolta är att erbjuda jobb i stället för försörjningsstöd. Ett exempel som Lars ger är hur budgetmedel flyttats till Arbetslivsförvaltningen och skapat riktiga jobb för många medborgare. Barnen ser mamma och pappa gå till jobbet, de bidrar med sitt arbete och blir en del av samhället. Men det finns utmaningar. När pensionärs-organisationen SPF rankar kvaliteten på Hemtjänsten i Sverige, så placeras Härnösand på en 247 plats. Sämst i länet och något som måste åtgärdas säger Lars. Så får det inte vara och det gör inga härnösandsbor stolta.

DEN GEMENSAMMA UTVECKLINGSRESAN
När vi kommer in på Härnösands utmaningar under 2023, så finns det flera glädjeämnen. Det nya hotellet på Kanaludden kommer ge möjligheten som saknats att ta emot fler besökare till Höga Kusten och fler konferensgäster till Härnösand och de nya myndigheter som lockats till staden. Men mantrat alla sätter sitt hopp till stavas TORSBODA. Det är inte frågan om utan när vi ser en grön ny batterifabrik eller anläggning som är en del av den nya energiomställningen och elektrifieringen på gränsen mellan Timrå och Härnösand. Ett guldägg, säger Lars om Torsboda som nytt nav i en hållbar nyindustrialisering. En möjlighet lyfta hela länet och kunna vända befolkningssiffrorna uppåt igen. Men vi behöver klara kompetensförsörjningen och bygga bostäder. Efter Norr- och Västerbotten är det Västernorrlands tur att lyfta. Rådet vi får från norr är: Bygg bostäder, bostäder och bostäder. Och hitta kompetensen hos alla som ska jobba och flytta hit.

NICKEBO OCH SÖDRA SUNDET – EN NY UTGÅNGSPUNKT I LIVET
Att Lars, som är uppvuxen i Malmköping med 2000 invånare i Södermanland, inte är någon storstadsmänniska står klart när man ser alla ortsnamn från norra Sverige och inlandet. Flytten till Härnösand är tänkt att vara den egna resans slutstation. Han trivs med jobbet, med den rika fritiden och det nya livet i familjens nybyggda hus i Nickebo längs Södra Sundet. Här kan han valla skidorna och har nära till Vårdkasen, även om han föredrar sommaren framför vintern när han tvingas välja favorittid på året.

Podd med Jasenko Omanovic och Hibo Abdullai

24. Jasenko Omanovic och Hibo Abdullai

Jasenko Omanovic och Hibo Abdullai – två politiskt engagerade vänner som brutit upp från sina hemländer. Nu har det lämnat sina politiska uppdrag. I Härnösandspodden får vi höra om hur det var att komma till Härnösand som flykting, om 5 i 12 och om deras gemensamma favoritmaträtt pannkakor!

Mikael Englund, Härnö Outdoor Lodge

23. Mikael Englund – Härnö Outdoor Lodge

Härnösandsutvecklare!

PASSIONERAD OCH NYKÄR I HÄRNÖN

Mikael Englund kom för drygt fyra år sedan med sin familj till Härnösand för att hälsa på några kompisar som valt att flytta till Härnösand. En och en halv månad senare gick flyttlasset för familjen Englund från Umeå till ett hus på Stenhammar – på Vårdkasbergets sluttning och resten är början på den här historien om Härnö Outdoor Lodge. Tillsammans med Sandra Itämaa och Torbjörn Ullsten äger och driver Mikael satsningen på att utveckla Vårdkasbergets alla möjligheter till att bli ett unikt besöksmål.

UTOMHUS RUNT LÄGER­ ELDEN ÄR BÄST

Det är bara ett år sedan planerna tog fart och de tre beslöt sig för att satsa. December 2021 blev startskottet för vad som i dag lockar både Härnösandsbor och nya besökare att smaka på vad som bjuds runt lägerelden utomhus och inne den nyinredda restaurangen. Vedeldad pizza bakad av Mika- el eller femrätters smakvandring som inleds med fördrink, kort vandring till Klapperstensfältet, avslutning med utsikten från Utsiktstornet innan det är dags för varmrätt och dessert inomhus lockar.

HÄRNÖSAND VS ÅRE

När vi träffar Mikael väntar han på 20 miljökonsulter från ett företag i Stockholm som valt Härnö Outdoor före Åre för sin fyradagarskonferens efter att ha jämfört offerterna. Tack var andra starka varumärken i Härnösand och Höga Kusten kan vi konkurrera, säger Mikael. Studiebesök och middag på Hernö Gin, klättring längs Via Ferrata uppför Skuleberget och smakvandring med naturguide på Vårdkasberget är vårt framgångskoncept tillsammans.

OM FEM ÅR, OM BANDY, OM BERGET

Mikael är uppvuxen i Kalix, en bandymetropol, och har även hittat till HAIK och Högslätten. Tillsammans med sina barn vill han uppleva den bandykultur han älskar och hoppas även få spela någon A-lagsmatch för egen del i vinter.

22. Peter Sjölund – Genjägare

Genjägaren som skapat ett helt nytt yrke

I höst får vi se Peter Sjölund söka efter okända pappor i SVT och på Mittuniversitetet får han ta på sig hedersdoktorshatten i oktober.
Han är DNS-släktforskaren som fått tiotusentals personer i Sverige och Norden att DNA-testa sig för att ta reda på sitt ursprung och sin släkt. Han säger att han hittar fyra av fem okända pappor med genetisk genealogi. Han blev rikskänd när han löste dubbelmordet i Linköping, Sveriges näst största polisutredning efter Palmemordet i ett pilotprojekt och är idag en efterfrågad föreläsare och företagare.

Levererar sanningen i ny tv-serie
I november börjar SVT:s nya serie Genjägarna där Peter hjälper människor få svar om sitt ursprung och hitta familjemedlemmar med hjälp av DNA-test. Alla får inte de svar de hoppas på, men de får veta sanningen – för DNA ljuger inte. Sökandet är komplicerat och resultateten väcker starka känslor hos de berörda visar trailern för programseries som vi fått ta del av i samband med att Peter var inbjuden till SVT:s presskonferens för hösten 2022.

Med kontor på sambiblioteket och hus i Själand
Peter kommer från Gudmundrå men har sin bas och familj i Härnösand.
Han har sitt kontor på Sambiblioteket och jag träffar honom efter en vecka med ­föreläsningar, presskonferenser och många mil i bilen. Peter är också författaren till ett antal böcker med över 100 000 sålda exemplar. De tar dig från DNA-test till ditt släktträd och du lär dig använda databaserade släktforskningsarkiv som MyHeritage och Family TreeDNA.
I Härnösandzspodden.se berättar genjägaren Peter mer om hur han fångades av arkiv och DNA-tester i jakt på sanningen om vara ursprung.

21. Daniel Johannsson – Hållbarhetsstrateg

DET BLEV HÄRNÖSAND AV EN TILLFÄLLIGHET
Det hade kunnat bli Seattle i stället för Härnösand. Efter studenten jobbade Daniel ett år på Island, därifrån hans föräldrar kom- mer och via ett jobb på Keflaviks flygplats höll det på att bli flytt till USA. Hemlängtan till föräldrarna och till västkusten blev dock för stor. Men det var där och då han fick ett tips om en alldeles ny utbildning på Mitthögskolan i Härnösand och flytten var ett faktum. Resten av resan delar elektronikhögskoleutbildade ingenjören med sig av om du lyssnar på poddsamtalet.

GLOKALA DANIEL OM BEGREPPET TILLRÄCKLIGHET
Frågar du Daniel om vad som är viktigast i hållbarhetsarbetet, globalt eller lokalt, blir alltid svaret Glokalt. Hållbar Utveckling är ett begrepp från 1987 och handlar om en utveckling som tillfredsställer mina och dina behov likaväl som kommande generationers. Och det handlar om allas lika mänskliga rättigheter att dela på vad jorden ger. Därför är det viktigt att vi funderar på ordet Tillräcklighet. Vi har tillräckligt av mycket och kan behöva fundera på vår konsumtion och livsstil för att resurserna ska räcka till alla över hela världen.

ISLAND ELLER SVERIGE?
Född i Göteborg, uppvuxen i Stenungssund, med rötter både på Island, västkusten och den allra längsta roten i Härnösand så är det svårt att välja.
Men svaret kommer snabbt. Med Sveriges vanligaste efternamn, men med isländsk stavning som Johanns son, blir namnet Johannsson och det enkla svaret Island. Men det är Härnösands hållbara framtid som hållbarhetsstrategen Daniel värnar om och stolt kan se hur kommunen rankas bland de bästa i landet och bäst i länet inom hållbarhetsarbetet.

20. Annika Sjögren – Författare

Annika Sjögren är deckarförfattaren som kartlagt Härnösands fik, gator, och kvarter samt tagit livet av ett flertal män och kvinnor i sina böcker,
vad var det som lockade så mycket med Härnösand att hon flyttade från Stockholm för att bli härnösandsbo och deckarförfattare? 
Svaret får du veta i det nya avsnittet av Härnösandspodden.

19. Petra Forsström – Näringslivschef på Härnösands kommun

Hittade jobb och trivsel i Härnösand

Stormtrivs i Härnösand
Bakgrunden till flytten är ett sommarhus i Vattingen söder om Norrfjärden, en man från Sundsvall, som varit hotellchef i Härnösand och en dotter som inte längre ville bo i Bålsta utan flytta till norrlandskusten.
När Petra såg en annons om att Härnösand söker ny näringslivschef, så blev resultatet rena högvinsten för familjen Forsström.
Vi stormtrivs i Härnösand och staden ligger helt rätt för oss och för att ta emot besökare från hela världen, säger Petra, som ser möjligheter för kommunens näringsliv att växa och besöksnäringen som den stora vinnaren.

Spel, trav, mat och dryck
Petra är en värderingsstyrd realist och optimist med lång bakgrund inom Svenska Spel med ansvar för företagets hållbarhetsfrågor som CSR-chef . Spelindustrins fram- och baksidor med risk för spelberoende har hon sett och ogillar den alltför omfattande marknadsföring mot snabba Casinospel som vi ser idag på nätet. Ett långt styrelseuppdrag i ATG – Aktiebolaget Trav & Galopp är just avslutat.
Nu fokuserar hon på att skapa förutsättningar för att göra Härnösand till en mat och dryckesstad. Dragloken är Hernö Gin Hotell, lättheten ta emot kryssningsfartyg på väg till Höga Kusten samt lokala varumärken som Hernö Hantverksöl och Friendship Rum m fl.

Brinner för kvinnligt företagande
En hjärtefråga för Petra är nätverkande, särskilt viktigt är att skapa hållbara kvinnliga nätverk. Där har hon upptäckt att Härnösand är en föregångare som sticker ut. Kvinnliga företagare kan vara nyckeln till att Härnösand fortsätter växa och når målet på 30 000 invånare år 2040, som det står i tillväxtstrategin. Ett dokument som Petra lusläste innan hon sökte nya jobbet.
Poddvärd är som vanligt Dag Jonzon.

18. Jens W. Nilsson – Skådespelare och revydirektör

Kärleken tog revy­direktören till Öbacka

Från pizzerian till scenskolan
Du har hört honom i P4Västernorrland. Det skulle bli sex sketcher. Nu är han inne på sitt sjätte år i lokalradion som satiriker med sina humoristiska betraktelser och han älskar att dra det mesta till sin spets. Du har sett honom i rosa gummistövlar som barnprogramledare i Myror i Brallan under tre säsonger i SVT. Han har spelat Vildhussen i Ragunda, tilldelats hederspriset Årets Vildhusse och vunnit Årets sketch och Årets monolog i Revy-SM 2019 som aktör och textförfattare.

Trålande kul blir strålande gul nypremiär
Till påsk kan du åter få ta del av hela revygänget och möta Jens med sina monologer om Hasse och hans Allservice. ­Kanske Mittrevyns stab av ­manusförfattare skruvar till något nytt skämt inför nypremiären.
Allt började för Jens under gymnasiet med en stå-upp-debut på Pizzerian i Mellansel, sen en gedigen skådespelarutbildning på Teaterhögskolan i Luleå, ett antal filmer och många teaterföreställningar för Teater Västernorrland. Men det var kärleken till ­revyn som lockade honom våga bli revy­direktör för Mittrevyn.

Skeptisk till staden Härnösand
Att det blev Härnösand. Ja. det var kärleken det också, säger Jens utan omsvep och har lagt till mellannamnet Wieselblad. Därav Jens W Nilsson.
Jag som varit så skeptisk till staden som man mest passerar! Och hört att kranvattnet var så dåligt. Men nu älskar jag både Wieselblad, kran­vattnet och Härnösand efter att vi flyttat ihop. Ö-vik och Timrå blev till sist Härnösand för familjen.
Och du – missa inte när Jens ska välja mellan Härnösandspodden och P4 Västernorrland. Svaret hör du bland fem snabba frågor i Harnosandspodden.se med Dag Jonzon.

17. Ida Skogström – Lämnar politiken

Längst ned på listan
Många minns rubrikerna om tjugotvååriga Ida Skogström, som fick nästan tre gånger så många röster från moderatväljarna i Härnösand som första namnet Anders Gäfvert i valet 2018.
Inför valet 2022 vill Ida, 26 år, ha minst antal röster. Hon jagar inte längre personkryss utan har bett nomineringskommittén om att om att få stå sist på listan – om hon alls nomineras. Efter 8 år som ung kvinnlig moderat kommunpolitiker med säte både i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige känner sig Ida bränd och vill lämna de interna partistriderna bakom sig.

Fler golfrundor
Nygift sedan i somras, väljer hon ett annat liv utanför politiken med man, vänner, träning, hund och lovar fler golfrundor än de tre som varit snittet hittills. Jag är en nybörjare sen tjugo år, men nu ska det bli ändring, säger ordföranden för Härnösands Golfklubb, som inte gärna vill avslöja sitt handicap. Bara att det finns förbättringspotential.

Granne med farmor
Ida och hennes man bor sedan två år i Brattås, i eget hus med båtplats vid vattnet. Ett stenkast från uppväxthemmet och föräldrarna i Solumshamn och granne med farmor – ett sällskap som är ömsesidigt. Från vardagsrum och kök har de utsikt över havet, ser ut mot Däggstenarna och mittemot så ligger Svartvikslandet. Ett drömboende och Ida har bytt ut klackskorna mot gummistövlar, men kalendern kommer fortsatt vara fulltecknad. Hon kan inte sitta stilla eller låta bli att engagera sig, berättar hon i Härnösandspodden och blickar fram emot en egen mandatperiod utan politiska plikter.
Poddvärd är journalisten Dag Jonzon.

Eva Nordung Byström

16. Eva Nordung Byström – Biskop

Engagerad och matglad biskop
bryr sig om barnen och miljön -för Guds skull

EGET SMÖR

Det finns alltid ekologiska råvaror i biskop Evas skafferi. När barnen var små kärnade jag till och med eget smör. Att värna om miljön och klimatet är ett ansvar för skapelsen och för barnen och de ungas framtid. Det är ett enkelt budskap som vi alla behöver reflektera över, menar biskop Eva när jag träffar henne i Lars Landgrenrummet i Biskopsgården i Härnösand.

2022 – NU ÄR GUDS TID

När biskop Eva skrev sitt herdabrev – en bok som kom ut 2017 med rubriken ”Nu är Guds tid” – var det för att sprida kunskap om kyrkans organisation. Hon beskrev där hur hon såg på sin kallelse och sitt ansvar att vara Härnösands stifts andliga ledare. Då kunde hon inte tro att hon var på väg mot sitt livs jobbkris med hot om att bli avsatt och att en turbulent tid låg framför henne.

BISKOP ÄR MAN PÅ LIVSTID

Till sist fick hon rätt, behåller och ser fram emot att arbeta som tjänstgörande biskop i några år till innan det är dags för pension och mer tid i stugan i Barsviken, Häggdånger.
Biskop är man på livstid, säger Eva Nordung Byström och ser sig omgiven av främst tidigare manliga biskopar som hänger i rad på Biskopsgårdens väggar.

En bild är dock viktigare än andra för biskop Eva. Bilden av diakonissan Ingrid Persson som prästvigdes 10 april 1960 i Härnösands Domkyrka, som en av de tre första kvinnliga prästerna i Sverige. Tre kvinnor som visat vägen för andra kvinnor att ta plats och tjänstgöra som andliga ledare, precis som Biskop Eva.

Eva Goës

15. Eva Goës – Hellre visionär än pensionär

Om att komma igen

Hon sitter uppkrupen i den nya läshörnan i det nya huset vid Södra Sundet med katten Kurri i knäet. Eva berättar om branden och chocken den 12 april 2019. Huset de bott i under 38 år brann ner helt. Alla familjens gemensamma minnen, kort från barnens uppväxt, resor i världen, allt försvann. Tillsammans har Eva och hennes man Stefan bestämt sig för att se framåt, bygga nytt, rekonstruera sina minnen och sätta upp nya tavlor på väggarna. De har haft och känt stort stöd av många vänner och kär släkt.

Aktiv

Eva var Miljöpartiets andra kvinnliga språkrör tillsammans med Birger Schlaug och ledde partiet in i riksdagen 1988. Livet som frontfigur blev en kalldusch med många obehagliga upplevelser och trakasserier, men Eva gav inte upp. Har man satt sex barn till världen är det ens ansvar att göra världen bättre, säger Eva. Varje morgon tar hon fram datorn, som det lokala miljöpartiets allt-i-allo i Härnösand. Och aldrig har jag känt mig så efterfrågad som nu när partiet fyllt 40 år.

Höjdpunkten i livet

Resan till atomatollen Morurua är mitt livs ögonblick säjer Eva. Som enda kvinna tillsammans med tjugo personer från fem kontinenter reste hon med skonaren Machias från Honolulu till atollen Moruuoa i Stilla Havet för att protestera mot Frankrikes kärnvapenprov. En sjöresa på 120 mil.

Eva betyder livgivare. Hon är sexbarnsmamman, Gode man/Gode kvinna till många ensamkommande, miljövän. Framför allt är hon fredsvännen och ett maskrosbarn som ständigt övervinner kriser och aldrig ger upp hoppet om en grönare värld. Resten eller i alla fall en bråkdel av mitt liv delar jag med mig av på härnösandspodden.se.

Poddvärd är journalisten Dag Jonzon.

14. Hadar Nordin – Generaldirektör på egen myndighet

Stridbar och eftertänksam
Hadar Nordin är mannen som skapade sin egen myndighet Fritidsverket.com för att öka kunskapen om barn och ungas fritid och samtid och jobbar på fritidshem i kommunen.
Tillsammans med sin fru driver han sedan ett år också företaget Utbildning Norr för att förbättra villkoren för fritidspedagoger och andra som i yrket arbetar med barn och ungas fritid. Han är en eftertänksam, nästan introvert men också stridbar fritidspedagog som valt att verka med Härnösand som bas sedan åtta år.

Vadå Härnösand?
Härnösand är en stad som man bara åker förbi när man är på väg söderut från Ö-vik, tyckte Hadar länge. Nu har han bott här i åtta år och upptäckt att Härnösand är en fantastisk stad. Han är glad att familjen bröt upp från Stockholm efter många år från ett liv i hetluften som skarp ­debattör och föreläsare runt om i Sverige. Familjen med fyra barn trivs och har hittat till Högslätten, till föreningar och till ett rikt kulturliv och ser sig numera som härnösandsbor.
Oväntat för en Ö-vikskille som drog till Stockholm som ung.

Längtar till landet
Nu börjar Hadar till och med tycka att det kunde vara lite lugnare på landet och ser sig om efter en gård utanför stadskärnan. Där kan hunden, den engelska mastiffen Nils på 105 kilo, få sällskap av den nyinköpta islandshästen på 350 kilo, som just nu är uppstallad och inte får plats i huset på Härnön. Mer om Hadars tankar om barn och ungas situation och vad vi kan göra för att stödja i stället för att döma och moralisera, får du om du knappar in härnösandspodden.se
Poddvärd är journalisten Dag Jonzon.

Josephine Sundqvist – Läkarmissionens generalsekreterare i Härnösandspodden

13. Josephine Sundqvist – Generalsekreterare

Global Härnösandsambassadör – entreprenör och biståndsaktör

Alltid 130 procent
Sedan 1 maj 2021 är jag nytillträdd generalsekreterare för stiftelsen Läkarmissionen.
Uppväxt som barn i Kongo. Pappa är gynekolog och mamma barnmorska och har arbetat för Läkarmissionen med uppdraget att minska barnadödligheten i Afrika. Mitt liv har varit en 38 år lång global resa fylld av olika kulturella erfarenheter och upplevelser. Alltid med minst 130 procent i insats i allt.

Ambassadör
Det var från bergen i regnskogen på gränsen mellan Tanzania och Kenya som flytten till Härnösand och egna huset på Långgatan gick. Det är Josephines bas i även i jobbet. Ofta uppkopplad och hopkopplad med många av organisationens 300 anställda i världen, så har Josephine blivit något av en global härnösands-ambassadör.

Tänker lokalt och handlar globalt
Det är möjligheten till en hållbar vardag i Härnösand och hållbara vardagar i afrikanska byar som motiverar Josephine att arbeta hårt. Hon och hennes man Johan tog med sig mottot ”Tänk globalt, handla lokalt” när de la mycket av sitt engagemang även på hemmaplan i Härnösand, För Josephine handlar det nu lika mycket om att ”Tänka lokalt och handla globalt” inom Läkarmissionen.
Poddvärd är journalisten Dag Jonzon.

12. Bengt-Olov Byström – Pensionär och visionär

Bengt-Olov Byström kom till Härnösand 1973 med huvudet fullt av idéer. Nästa år fyller han 80 år, styrelseordförande i familjeföretaget Logosol och med fokus på en ny produkt som han tror är färdigutvecklad runt 85-årsdagen. 

Hösten 2021 fick han träffa kunder igen med ett Öppet Hus på Logosol. Han fick  se Anton såga den allra största stocken – ett barnbarn som kan bli tredje generationen Byström i ledningen för företaget.

1989 hade Bengt-Olov tjänat 150 000 kronor på sin första idé som han hittat under en semesterresa till Florida, USA – en skärm som solskydd i stället för en keps. Problemet var att det bara blev en engångsprodukt, om den alls kom till användning. 

Vinsten räckte i alla fall som startkapital till Logosol – ett företag han startade 1989 och som 2021 når 200 miljoner i försäljning. En fördubbling av vinsten sedan sonen Mattias tog över som vd för två år sedan. Dottern Katarina arbetar även hon på familjeföretaget, som marknadschef.

Den andra sonen, Joakim, driver det framgångsrika företaget Absolicon, men än har han inte kommit ikapp Logosol, konstaterar pappa Bengt-Olov nöjt.

Hans resa och framgångssaga från den lilla bondbyn i Hundsjö där han blev byns första student får du ta del av i höstens andra Härnösandspodd.

Poddvärd är journalisten Dag Jonzon.

11. Hugo Wikström

Hugo Wikström, som kallas ”Hugge”, brinner för entreprenörskap, och med andra likasinnade startat upp och drivit ett flertal företag inom ett brett spektrum av branscher, bland annat IT- och finansbolag. På senare tid handlar det att göra matindustrin mer hållbar. Just nu är han aktuell med företaget BIG Akwa där han kombinerar matfisk och massabruk, något han tror är början på en miljardindustri.
Han bor tillsammans med makan Johanna, fyra barn åldrarna 12, 14, 15 och 17 år, hunden Greta, höns, ankor och fåglar uppe på Utmarks­stigen med en perfekt utsikt över platsen för ett av hans största fritidsintressen Vårdkasen och skidåkning.
I Härnösandspodden berättar han om den stundande 50-årsdagen, sin ungdom, ­ungdomsförbundet Unga Forskare samt hur han ­lyckades med att driva ett ­företag med 20 minuters arbetstid i veckan – från Thailand.

10. Lena af Geijerstam Unger

Lena af Geijerstam Unger gick 2017 in som verkställande direktör på Hemab med nyfikenhet, intresse och engagemang för det Hemab gör. Den drivkraften har hon inte förlorat. I Härnösandspodden berättar hon om hur det är att leda ett bolag med 140 anställda, hur hon behåller sitt genuina intresse, hur hon balanserar ett krävande jobb med resten av livet och hur hon drar nytta av sina studier i idéhistoria och etnologi.  Och så delar hon sina tankar om hur Härnösand kan bli bättre och mer hållbart för framtidiga generationer.

9. Jon Hillgren

MAGISK ENTREPRENÖR – Grundaren av Hernö Gin.
Vi sitter på altanen till Hillgrenfamiljens bostad med utsikt över hönshuset och det gröna landskapet. Jon Hillgren var uppe klockan fem den här morgonen, och han har nog fullt schema under dagen. Vi planerar minst en timmes intervju där han får frågor om varför det blev just Dala för Hernö Gin, vad familjen betyder, ginsuccén, hotellplaner på Kanaludden, vad som får honom att skratta och gråta och vad han tror om framtiden i Härnösand.
Kanske är det just i den här situationen vi får uppleva en av grundaren, produktutvecklaren, visionären, arbetsledaren, familjemannen och livsnjutarens nödvändiga egenskaper för att ha kunnat komma dit han är idag: Effektivitet.
På en halvtimme har Jon Hillgren berättat öppet och utförligt om bakgrunden, etableringen, satsningar, sammanhang och livet – och mycket, mycket mer. Jon Hillgren i Härnösandspodden juni 2021.

8. Calle Lundkvist

Calle Lundkvist köpte sin första bil som femtonåring. Sedan dess har mycket i hans liv handlat om bilar. Och om hus, för den delen. Under många år var han en av Härnösands största privata fastighetsägare.
Men när han sålde sitt fastighetsbolag föddes idén på att göra något stort av sitt bilintresse. Det blev Härnösands bilmuseum, som öppnade 2015.
I dag är Härnösands bilmuseum störst inte bara i Sverige utan i Skandinavien med en bra bit över 200 bilar. Verksamheten lockade säsongen 2020 16 000 besökare, men det drivs fortfarande helt ideellt av eldsjälar i Härnösand.
– Ett gubbdagis! Jag älskar att gå och skrota här, prata med gänget som är här och fixar och med besökarna, säger Calle Lundkvist och skrattar.
I Härnösandspodden berättar han om planerna för museet och framtiden, men också om raggartiden, trettiofem år med snöjour, att vara en brinnande Härnösandsambassadör och om hur han två gånger öppnat den nattstängda
Nybrogatan.
Och så blir det massor av minnen av anekdoter från en person som alltid är på språng, men som ser förmågan att alltid avsluta sina projekt som sin främsta egenskap.

7. Linda Norlander Frisk

Från Fantomen till konstindendent

När Linda Nordlander Frisk var barn var hon lite kär i Fantomen. I Härnösandspodden berättar chefen på Härnösands konsthall den röda tråden från sin barndoms idol till att bli konstvetare.
– Jag tyckte bäst om krönikorna i Fantomen, när det handlade om Fantomen historisk. Det övergick till att jag kände att jag ville bli Indiana Jones, en arkeolog och äventyrare, tills jag förstod vad en arkeolog gör i Sverige. Det är inte som att vara i Egypten och gräva i pyramiderna . Då landade mitt intresse i kultur överlag och historia. Jag tog museologi på universitetet och på en kurs i konsthistoria öppnade sig Pandoras ask och jag kröp ner där. År 2013 flyttade Linda Nordlander Frisk tillbaka till Höga Kusten från Göteborg, och de sista fyra åren har hon arbetat på Härnösands konsthall där hon ser till att Härnösandsborna får uppleva konst.I Härnösandspodden berättar hon om varför hon och hennes familj flyttade hem, om gamla bästisar från uppväxten i Nyadal, världens nästbästa lasagne och vad en konstintendent egentligen gör.

6. Peter ”Dudde” Skoglund

För Peter ”Dudde” Skoglund har mycket i livet kretsat kring fotboll. I 30 år jobbade han hos idrottsföreningen Älgarna med allt från planskötsel till att dra in pengar till klubbens verksamhet under vinterhalvåret. Numera är arbetsgivaren fotbollsklubben Älgarna-Härnösand IF, ett resultat av sammanslagningen av IF Älgarna och Härnösands FF. Och även på fritiden går mycket av hans tid till fotboll.
– Det är mitt stora intresse, det är fotboll hela tiden och jag ser allt av fotboll på TV, säger Dudde som har Stoke City som sitt favoritlag.
Varför fotboll och varför sånt engagemang i den lokala fotbollen?
– Jag tycker fotboll är roligt, och jag trivs med ungdomar. Jag får även passa på att känna mig ung själv, även om
jag tycker åldern har rasat
iväg efter fyllda 40, säger Dudde.
I Härnösandspodden berättar han mer om sitt liv med fotbollen, om klubbens 100-årsjubileum 2019, om klubbsammanslagningen
som rörde upp känslor i Härnösand och om hur det är att vara en prisbelönt eldsjäl.

5. Anna Pettersson

Hon äger och driver Videoteket. I Härnösandspoddens februariavsnitt berättar Anna Pettersson även om vad som är hennes drivkraft, varför hon och hennes sambo köpte Videoteket i en tid när filmuthyrning ersätts allt mer av streaming på nätet, hur det kommer sig att en mörkrädd person köper sig hus ute på landet 
— och varför hon har så många väskor.
Och till sist får vi även veta vad som är hennes stora hobby och hemlighet.

Danne Strandberg – Martinez

4. Danne Strandberg

Han jobbar som Trummis och kapellmästare i dansbandet Martinez och i Härnösandspoddens januariavsnitt berättar Danne Strandberg om prövningarna under pandemin men också om uppväxten i Kiruna, låten som födde den livslånga kärleken till musiken, livet på turné och om hur han hamnade i Härnösand. Och som bonus berättar han om planerna på en äventyrsgolf i centrala Härnösand.

Nr 3. Extra avsnitt/Pilot – Anna och Erik Kempe

Vi startade upp Härnösandspodden under 2020. Vår guide/tekniker Joel Nyberg spelade in ett pilotavsnitt med den kreativa Hemsöfamiljen Anna och Erik Kempe som både heltidsjobbar och driver företag vid sidan om. De jobbar inom den kraftigt växande besöksnäringen. Häng med i deras tankegångar och idéer! Nu åker vi! Reportaget i Yippie Härnösand

2. Anna-Karin Hasselborg

Hon jobbar med våldsförebyggande åtgärder i en kommun som politiskt har beslutat om en nollvision för våld i nära relationer.
I Härnösandspodden berättar hon bland annat hur hennes arbetsdagar ser ut, hur man kan få en tryggare och mer jämställd kommun och om varför hon engagerar sig i kvinnojouren. Hon tror flera kvinnor skulle ha varit döda om inte kvinnojouren fanns, och hon tycker det är tokigt att det är ideellt arbete som säkrar kvinnor och barns trygghet, och inte staten.

1. Andreas Sjölander

Han är kommunstyrelsens ordförande och högsta ansvariga politiker i Härnösand. Men Andreas Sjölander (S) söker inte stråkastarljuset. Han är en stillsam och diskret person som utöver sitt politiska arbete är mycket anonym. Yippies Karin Skarby blev nyfiken och bjöd in Andreas till en längre intervju. Vem är människan bakom slipsen? Vilka är hans drivkrafter – och varför är chiligodis en symbol för bra politik?