21. Daniel Johannsson – Hållbarhetsstrateg

Dela avsnitt

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

2022-06-21

Om avsnittet

DET BLEV HÄRNÖSAND AV EN TILLFÄLLIGHET
Det hade kunnat bli Seattle i stället för Härnösand. Efter studenten jobbade Daniel ett år på Island, därifrån hans föräldrar kom- mer och via ett jobb på Keflaviks flygplats höll det på att bli flytt till USA. Hemlängtan till föräldrarna och till västkusten blev dock för stor. Men det var där och då han fick ett tips om en alldeles ny utbildning på Mitthögskolan i Härnösand och flytten var ett faktum. Resten av resan delar elektronikhögskoleutbildade ingenjören med sig av om du lyssnar på poddsamtalet.

GLOKALA DANIEL OM BEGREPPET TILLRÄCKLIGHET
Frågar du Daniel om vad som är viktigast i hållbarhetsarbetet, globalt eller lokalt, blir alltid svaret Glokalt. Hållbar Utveckling är ett begrepp från 1987 och handlar om en utveckling som tillfredsställer mina och dina behov likaväl som kommande generationers. Och det handlar om allas lika mänskliga rättigheter att dela på vad jorden ger. Därför är det viktigt att vi funderar på ordet Tillräcklighet. Vi har tillräckligt av mycket och kan behöva fundera på vår konsumtion och livsstil för att resurserna ska räcka till alla över hela världen.

ISLAND ELLER SVERIGE?
Född i Göteborg, uppvuxen i Stenungssund, med rötter både på Island, västkusten och den allra längsta roten i Härnösand så är det svårt att välja.
Men svaret kommer snabbt. Med Sveriges vanligaste efternamn, men med isländsk stavning som Johanns son, blir namnet Johannsson och det enkla svaret Island. Men det är Härnösands hållbara framtid som hållbarhetsstrategen Daniel värnar om och stolt kan se hur kommunen rankas bland de bästa i landet och bäst i länet inom hållbarhetsarbetet.