17. Ida Skogström – Lämnar politiken

Dela avsnitt

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

2022-02-24

Om avsnittet

Längst ned på listan
Många minns rubrikerna om tjugotvååriga Ida Skogström, som fick nästan tre gånger så många röster från moderatväljarna i Härnösand som första namnet Anders Gäfvert i valet 2018.
Inför valet 2022 vill Ida, 26 år, ha minst antal röster. Hon jagar inte längre personkryss utan har bett nomineringskommittén om att om att få stå sist på listan – om hon alls nomineras. Efter 8 år som ung kvinnlig moderat kommunpolitiker med säte både i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige känner sig Ida bränd och vill lämna de interna partistriderna bakom sig.

Fler golfrundor
Nygift sedan i somras, väljer hon ett annat liv utanför politiken med man, vänner, träning, hund och lovar fler golfrundor än de tre som varit snittet hittills. Jag är en nybörjare sen tjugo år, men nu ska det bli ändring, säger ordföranden för Härnösands Golfklubb, som inte gärna vill avslöja sitt handicap. Bara att det finns förbättringspotential.

Granne med farmor
Ida och hennes man bor sedan två år i Brattås, i eget hus med båtplats vid vattnet. Ett stenkast från uppväxthemmet och föräldrarna i Solumshamn och granne med farmor – ett sällskap som är ömsesidigt. Från vardagsrum och kök har de utsikt över havet, ser ut mot Däggstenarna och mittemot så ligger Svartvikslandet. Ett drömboende och Ida har bytt ut klackskorna mot gummistövlar, men kalendern kommer fortsatt vara fulltecknad. Hon kan inte sitta stilla eller låta bli att engagera sig, berättar hon i Härnösandspodden och blickar fram emot en egen mandatperiod utan politiska plikter.
Poddvärd är journalisten Dag Jonzon.