16. Eva Nordung Byström – Biskop

Dela avsnitt

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

2022-01-27

Om avsnittet

Engagerad och matglad biskop
bryr sig om barnen och miljön -för Guds skull

EGET SMÖR

Det finns alltid ekologiska råvaror i biskop Evas skafferi. När barnen var små kärnade jag till och med eget smör. Att värna om miljön och klimatet är ett ansvar för skapelsen och för barnen och de ungas framtid. Det är ett enkelt budskap som vi alla behöver reflektera över, menar biskop Eva när jag träffar henne i Lars Landgrenrummet i Biskopsgården i Härnösand.

2022 – NU ÄR GUDS TID

När biskop Eva skrev sitt herdabrev – en bok som kom ut 2017 med rubriken ”Nu är Guds tid” – var det för att sprida kunskap om kyrkans organisation. Hon beskrev där hur hon såg på sin kallelse och sitt ansvar att vara Härnösands stifts andliga ledare. Då kunde hon inte tro att hon var på väg mot sitt livs jobbkris med hot om att bli avsatt och att en turbulent tid låg framför henne.

BISKOP ÄR MAN PÅ LIVSTID

Till sist fick hon rätt, behåller och ser fram emot att arbeta som tjänstgörande biskop i några år till innan det är dags för pension och mer tid i stugan i Barsviken, Häggdånger.
Biskop är man på livstid, säger Eva Nordung Byström och ser sig omgiven av främst tidigare manliga biskopar som hänger i rad på Biskopsgårdens väggar.

En bild är dock viktigare än andra för biskop Eva. Bilden av diakonissan Ingrid Persson som prästvigdes 10 april 1960 i Härnösands Domkyrka, som en av de tre första kvinnliga prästerna i Sverige. Tre kvinnor som visat vägen för andra kvinnor att ta plats och tjänstgöra som andliga ledare, precis som Biskop Eva.

Eva Nordung Byström