15. Eva Goës – Hellre visionär än pensionär

Dela avsnitt

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

2021-12-29

Om avsnittet

Om att komma igen

Hon sitter uppkrupen i den nya läshörnan i det nya huset vid Södra Sundet med katten Kurri i knäet. Eva berättar om branden och chocken den 12 april 2019. Huset de bott i under 38 år brann ner helt. Alla familjens gemensamma minnen, kort från barnens uppväxt, resor i världen, allt försvann. Tillsammans har Eva och hennes man Stefan bestämt sig för att se framåt, bygga nytt, rekonstruera sina minnen och sätta upp nya tavlor på väggarna. De har haft och känt stort stöd av många vänner och kär släkt.

Aktiv

Eva var Miljöpartiets andra kvinnliga språkrör tillsammans med Birger Schlaug och ledde partiet in i riksdagen 1988. Livet som frontfigur blev en kalldusch med många obehagliga upplevelser och trakasserier, men Eva gav inte upp. Har man satt sex barn till världen är det ens ansvar att göra världen bättre, säger Eva. Varje morgon tar hon fram datorn, som det lokala miljöpartiets allt-i-allo i Härnösand. Och aldrig har jag känt mig så efterfrågad som nu när partiet fyllt 40 år.

Höjdpunkten i livet

Resan till atomatollen Morurua är mitt livs ögonblick säjer Eva. Som enda kvinna tillsammans med tjugo personer från fem kontinenter reste hon med skonaren Machias från Honolulu till atollen Moruuoa i Stilla Havet för att protestera mot Frankrikes kärnvapenprov. En sjöresa på 120 mil.

Eva betyder livgivare. Hon är sexbarnsmamman, Gode man/Gode kvinna till många ensamkommande, miljövän. Framför allt är hon fredsvännen och ett maskrosbarn som ständigt övervinner kriser och aldrig ger upp hoppet om en grönare värld. Resten eller i alla fall en bråkdel av mitt liv delar jag med mig av på härnösandspodden.se.

Poddvärd är journalisten Dag Jonzon.

Eva Goës